(123)456 7890 [email protected]

Abraham’s Test: A Fun Bible Review of Genesis 22:1-18 for Kids

At some point or another, we’ve all taken a test. The tests can be sweaty experiences. Can you even begin to imagine how Abraham felt when God tested him to sacrifice his only son, Isaac? Praise God that Abraham passed with flying colors. Now, why doesn’t he test his children’s knowledge of this great story with the following form of Bible revision?

This is what you do:

I took the story of Abraham’s trial and divided Genesis 22:1-18 into groups of Bible verses with which you will quiz your children. Read the portion of scripture I have listed, and then present to your class a list of the four items I have written next to each portion of scripture. You can list these items as written words, or you can collect pictures of each of the items. (I personally do the latter. Kids love pictures!) As you read through the list, you will, of course, notice that one of the items does not belong. It is up to the children in your class to guess which item should not be on the list after listening to the Bible verses.

To turn this Bible review time into a game, simply divide your class into 2 teams. Let each team take turns guessing which item doesn’t belong. Award the team 100 points if they do it correctly. I’ve also included a bonus question for each portion of scripture that you can give to the team if they answer the correct item within a set amount of time, such as 15 or 30 seconds. If they answer the bonus question correctly, give the team another 100 points.

Here are your Bible review questions:

1. Read Genesis 22:1-2. List: Abraham, Isaac, mountain, fire

Additional question: What was the name of Abraham’s son? Answer: Isaac

2. Read Genesis 22: 3. List: Abraham, donkey, wood, 2 daughters

Bonus Question: What did Abraham 2 take from? Answer: 2 servants

3. Read Genesis 22:4-5. List: Abraham, Isaac, 2 servants, fire

Bonus Question: What did Abraham want the servants to keep? Answer: the donkey

4. Read Genesis 22: 6. List: firewood, fire, knife, canteen

Bonus Question: What did Abraham place on top of Isaac? answer: wood

5. Read Genesis 22:6b-7. List: wood, Isaac, fire, donkey

Bonus question: According to Isaac, what animal was missing for the holocaust? Answer: the lamb

6. Read Genesis 22: 8. List: God, lamb, Isaac, chicken

Bonus Question: Who did Abraham say would provide the lamb? answer: god

7. Read Genesis 22: 9. List: Abraham, altar, firewood, water

Bonus Question: What did Abraham build? Answer: an altar

8. Read Genesis 22:9b. List: altar, Isaac, wood, matches

Bonus Question: Who did Abraham bind or tie up? Answer: Isaac

9. Read Genesis 22:10-12. List: knife, angel, hand, daughter

Bonus Question: Who called Abraham and stopped him from sacrificing Isaac? answer: god

10.Read Genesis 22:13 List: Abraham, his son Isaac, ram, chicken

Bonus Question: What did Abraham sacrifice instead of his son Isaac? Answer: a ram

11. Read Genesis 22:14 List: Abraham, Lord, mountain, desert

Additional question: What name did Abraham give to the place where he almost sacrificed Isaac? Answer: “the Lord will provide”

12. Read Genesis 22:15-17a. List: stars, sand, angel, Bethlehem

Bonus Question: What would God make as numerous as the stars in the sky? Answer: his descendants

13. Read Genesis 22:17b-18. List: cities, nations, offspring, farms

Bonus Question: Why did God bless Abraham? Answer: Obeyed God

Just a couple of tips –

1. This Bible review is based on the NIV translation, however, other translations would agree just as well. Just be sure to make the necessary changes to fit your version of the Bible before playing.

2. Don’t forget to shuffle the list of items. I have always listed the last item as the one that does not belong. Have fun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *